LONDEN - Royal Bank of Scotland (RBS) krijgt een boete van 400 tot 500 miljoen pond (462 tot 577 miljoen euro) voor de misstanden bij de vaststelling van het rentetarief Libor. Dat meldden ingewijden woensdag.

Volgens de anonieme bronnen zal de schikking van RBS met de betrokken toezichthouders op korte termijn bekend worden gemaakt.

Naast de boete zou die schikking bestaan uit een schuldbekentenis van een onderdeel van de Britse bank bij de Amerikaanse justitie. De schikking leidt naar verwachting tot het vertrek van het hoofd van de investeringsbank van RBS, John Hourican.

Schikking niet helemaal rond

RBS zelf ontkent dat de schikking met de Amerikaanse en Britse toezichthouders al helemaal rond is. De bank bevestigt wel dat de gesprekken met de Amerikanen en Brittsen in de laatste fase zitten. De bank verwacht aanzienlijke boetes te moeten betalen en bovendien nog andere sancties opgelegd te krijgen. RBS zegt 'binnenkort' met meer informatie te komen.

Verschillende banken worden ervan verdacht de interbancaire rente te hebben gemanipuleerd door valse data aan te leveren. RBS is de derde betrokken bank die tot een schikking komt. Het Britse Barclays en het Zwitserse UBS hebben al een regeling getroffen.

Barclays ging vorig jaar akkoord met een boete van omgerekend 360 miljoen euro, terwijl UBS een boete van 1,2 miljard euro kreeg. De rol van de Rabobank wordt nog onder de loep genomen door De Nederlandsche Bank.