TOKIO - De beurs in Tokio is woensdag met een flinke winst geëindigd. De aankondiging van het vervroegde vertrek van de president van de Japanse centrale bank zorgde voor een sterke rally op de Japanse beurs.

Beleggers hopen dat zijn opvolger meer stimuleringsmaatregelen zal nemen. De Japanse yen zakte daardoor naar het laagste niveau sinds mei 2010.

De Nikkei sloot 3,8 procent hoger op 11.463,75 punten. Dat is de hoogste slotstand sinds eind september 2008.

De president van de Bank of Japan, Masaaki Shirakawa, legt zijn functie op 19 maart neer. Eerder werd ervan uitgegaan dat hij tot 8 april zou aanblijven. De Japanse centrale bank kreeg tijdens de afgelopen verkiezingscampagne veel kritiek van de huidige Japanse premier Shinzo Abe.

Deflatie

Volgens hem heeft de bank de afgelopen jaren te weinig gedaan om de economie van Japan te stimuleren en de aanhoudende deflatie te bestrijden. Toyota klom 6,1 procent na een verhoging van de winstverwachting. Ook profiteerde de automaker van de goedkopere yen.

Elders in het Verre Oosten lieten de beurzen woensdag ook overwegend winsten zien. In Hongkong noteerde de Hang Seng-index 0,8 procent hoger in de middaghandel en in Sydney klom de All Ordinaries ook 0,8 procent. De Kospi in Seoul zakte 0,1 procent.