AMSTERDAM - Het aandeel KPN verliest dinsdag fors op de beurs. Rond 12.30 uur noteerde het aandeel een verlies van 23 procent ten opzichte van de slotkoers van maandag.

Het telecombedrijf maakte dinsdag bekend dat de winst vorig jaar is gehalveerd tot nog geen zevenhonderd miljoen euro en dat het voor vier miljard euro aan nieuwe aandelen wil uitgeven.

KPN wil de vier miljard euro van de zogeheten 'claimemissie' gebruiken om de financiële positie van het bedrijf te verstevigen. Het telecombedrijf zag de laatste jaren zijn schulden oplopen en moest veel geld investeren.

Zo tastte het bedrijf eind vorig jaar nog diep in de buidel op de veiling voor 4G-frequenties voor snel mobiel internet. KPN telde 1,35 miljard euro neer voor de veiling.

De vier miljard euro aan nieuwe aandelen KPN zouden echter een flinke verwatering van het bestaande aandelenkapitaal van het telecombedrijf betekenen. Om 11.00 bedroeg de totale beurswaarde van KPN nog 4,5 miljard euro.

Carlos Slim

Het Mexicaanse telecombedrijf América Móvil van miljardair Carlos Slim kocht vorig jaar bijna 28 procent van de aandelen KPN. Topman van KPN Eelco Blok stelt dat América Móvil nog geen besluit heeft genomen over deelname aan de aandelenemissie.

"Wij verwachten dat zij komende weken een heldere keuze zullen maken", zei Blok. Hij voegde daaraan toe dat KPN 'goede gesprekken' heeft gevoerd met América Móvil.

Al het nieuws over KPN