AMSTERDAM - Telecomconcern KPN kreeg dinsdag een flinke afstraffing op de beurs, nadat het bedrijf een omvangrijke aandelenuitgifte had aangekondigd.

Daardoor sloot de AEX-hoofdindex in Amsterdam met verlies, terwijl de meeste andere beurzen in Europa herstel vertoonden.

De AEX eindigde 0,4 procent in de min op 348,43 punten. De MidKap, waar de kleinere branchegenoot Ziggo deelde in de malaise van KPN, daalde eveneens 0,4 procent tot 525,06 punten. De hoofdgraadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs gingen 0,4 tot 1 procent hoger de handel uit.

KPN zit financieel in zwaar weer en beleggers hielden al rekening met een aandelenuitgifte, waardoor hun eigen kapitaal verwatert. Dat het om 4 miljard euro zou blijken te gaan, hadden zij niet ingecalculeerd. Bovendien leed KPN in het laatste kwartaal van 2012 onverwacht verlies. Het aandeel daalde bijna 16 procent.

Sterkste daler

Daarmee was KPN de sterkste daler onder de hoofdfondsen in Amsterdam. Andere sterke dalers waren postbedrijf PostNL en bodemonderzoeker Fugro, die 2,7 en 1,6 procent inleverden. De grote winnaar was roestvrijstaalproducent Aperam. Dat bedrijf werd 5,5 procent meer waard na beter dan verwachte kwartaalcijfers.

Bij de middelgrote fondsen stond bouwer Heijmans onderaan met een verlies van min 4,2 procent. Kabel- en telefoniebedrijf Ziggo, een van de concurrenten van KPN op de lastige Nederlandse markt, volgde met een koersdaling van 3,3 procent.

Imtech

Technisch dienstverlener Imtech herstelde zich licht van het dramatische koersverlies van maandag. Toen verdampte bijna de helft van de beurswaarde van het bedrijf nadat het bekend had gemaakt grote problemen te ondervinden bij een enorm project in Polen. Dinsdag steeg het aandeel 7,4 procent.

De euro was 1,3570 dollar waard, tegen 1,3540 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 96,83 dollar. Brentolie werd 1,1 procent duurder, op 116,83 dollar per vat.