DEN HAAG - KPN gaat een aandelenuitgifte doen ter waarde van 4 miljard euro. Hiermee wil het telecombedrijf zijn financiële positie versterken.

Het aandeel ging na de bekendmaking van het nieuws bijna 20 procent omlaag op de beurs, tot het laagste niveau sinds oktober 2001.

KPN kampt met een grote schuldenlast en leed in het vierde kwartaal van 2012 een nettoverlies van 160 miljoen euro.

Dat maakte het concern dinsdag bekend bij de publicatie van de vierdekwartaalcijfers. De omzet daalde in deze periode op jaarbasis met 3 procent tot 3,3 miljard euro.

Over heel 2012 haalde het bedrijf een nettowinst van 693 miljoen euro, 55 procent minder dan in 2011. De omzet daalde met 3,5 procent naar 12,7 miljard euro.

Mobiel internet

KPN kampt al langer met teruglopende omzetten door het toenemende gebruik van mobiel internet. Daardoor nemen de inkomsten uit bel- en sms-verkeer af.

In december telde het telecomconcern 1,35 miljard euro neer bij een veiling van telecomfrequenties. Dat was veel meer dan de markt had verwacht. Het concern kondigde toen al aan geen dividend uit te keren over 2012.

In 2013 en 2014 rekent KPN op een dividend van 3 cent per aandeel. Daarna verwacht het bedrijf het dividend te verhogen. 

Jaartallen

KPN heeft wat betreft zijn strategische doelen, die in mei 2011 werden geformuleerd, de jaartallen die er voorheen aan waren gekoppeld grotendeels losgelaten. Zo had het bedrijf hiervoor als doel om in 2015 een marktaandeel te hebben op de breedbandmarkt van meer dan 45 procent.

Nu beoogt KPN dit voor 'de lange termijn'. Met de aanpassing wil het bedrijf zorgen voor een goede balans tussen de marktposities en de winstgevendheid.

Schulden

Het concern streeft naar een schuldenratio (de verhouding tussen nettoschuld en ebitda) van maximaal 2,5, maar zit daar momenteel ruim boven met een ratio van 2,7. In het vierde kwartaal verlaagden verschillende kredietbeoordelaars hun rating van KPN.

Topman Eelco Blok spreekt van 'uitdagende omstandigheden'. Zijn bedrijf ondervindt volgens hem de gevolgen van dalend consumentenvertrouwen en bedrijven die minder investeren. "Bovenal verhevigt de concurrentie op de mobiele markt zich", aldus Blok.

KPN zegt zich op de mobiele markt niet meer op het veroveren van nieuwe klanten te willen richten, maar op de bestaande klanten.

Al het nieuws over KPN