ZÜRICH - De Zwitserse bank UBS is in het vierde kwartaal van 2012 diep in de rode cijfers beland, door de boete die de bank kreeg voor gesjoemel met de Liborrente.

Ook wegen de kosten van een omvangrijke reorganisatie mee. Dat blijkt uit de cijfers die de grootste bank van Zwitserland dinsdag heeft gepubliceerd.

Het nettoverlies kwam uit op 1,9 miljard frank (1,6 miljard euro), tegen een winst van 323 miljoen frank een jaar eerder. Analisten rekenden in doorsnee op een verlies van 2,2 miljard frank.

UBS kreeg in december een boete opgelegd van 1,2 miljard euro van Amerikaanse, Britse en Zwitserse toezichthouders vanwege de internationale fraude met Libor. De sanctie was veel zwaarder dan de boete van 356 miljoen euro die eerder aan de Britse bank Barclays werd opgelegd.

Reorganisatie

Verder moest UBS geld uittrekken voor een reorganisatie waarbij 10.000 banen verdwijnen en activiteiten worden stilgelegd en afgeslankt.

De meeste banen worden geschrapt bij het zakenbankieren. Die reorganisatie zal de komende jaren leiden tot 3,3 miljard frank aan kosten, inclusief 500 miljoen frank aan lasten in het afgelopen kwartaal.

Over heel 2012 werd een verlies geleden van 2,5 miljard frank, tegen een winst van 4,1 miljard frank een jaar eerder. Het is voor het eerst sinds 2009 dat UBS een jaarverlies in de boeken zet.

De bank werd zeer hard geraakt door de kredietcrisis en leed vele miljarden aan verliezen. Het concern moest uiteindelijk door de Zwitserse overheid worden gered.

UBS wil over 2012 een dividend uitkeren van 0,15 frank per aandeel. Dat was 0,10 frank per aandeel in 2011.