TOKIO - De beurs in Tokio is dinsdag met een fors verlies gesloten. Beleggers grepen ongerustheid over de politieke situatie in Spanje en Italië aan om winst te nemen.

De Nikkei eindigde 1,9 procent lager op 11.046,92 punten. De Japanse beurs staakte daarmee een vijfdaagse winstreeks.

Zwaargewicht Fast Retailing zakte ruim 3 procent na tegenvallende verkoopcijfers van kledingketen Uniqlo in januari. Hitachi verloor meer dan 6 procent. De Japanse maker van industriële machines boekte in het afgelopen kwartaal minder winst dan verwacht en verlaagde de winstverwachting voor het gehele boekjaar.

Panasonic zette daarentegen de stijging voort met een winst van 3,9 procent. De Japanse fabrikant van televisies en digitale camera’s klom een dag eerder al bijna 17 procent na sterker dan verwachte winstcijfers.

De andere belangrijke aandelenmarkten in het Verre Oosten gingen ook omlaag in navolging van de lagere slotstanden in Europa en New York.

In Hongkong noteerde de Hang Seng-index 1,8 procent in de min en de Kospi in Seoul zakte 0,8 procent. In Sydney daalde de All Ordinaries 0,5 procent. De Australische centrale bank hield conform verwachting de rente onveranderd op 3 procent.