LUXEMBURG - Aperam heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar de winst en omzet verder zien dalen.

De producent van roestvrijstaal voorziet in het lopende kwartaal wel een lichte verbetering van de operationele winst ten opzichte van de laatste maanden in 2012.

De omzet van Aperam over het vierde kwartaal kwam uit op 1,29 miljard dollar, tegen een omzet van ruim 1,4 miljard in dezelfde periode in 2011. De operationele winst (ebitda) bedroeg 43 miljoen dollar tegen 53 miljoen in 2011.

Onder de streep boekte het bedrijf een verlies van 52 miljoen dollar, fors meer dan in het derde kwartaal en ook meer dan het verlies van 46 miljoen in het jaar daarvoor. De resultaten van Aperam lagen ook onder de verwachting van analisten.

Nettoschuld

Het concern zegt ondanks de moeilijke marktomstandigheden in 2012 er in te zijn geslaagd om de nettoschuld te verkleinen. Die daalde ten opzichte van het einde van 2011 met 26 procent tot 816 miljoen dollar. Om de schulden nog verder en sneller te verlagen schort Aperam de uitbetaling van dividend tijdelijk op.

Het bedrijf wil binnen twee jaar, tegen het einde van 2014, de schulden hebben gereduceerd tot 650 miljoen dollar. Topman Philippe Darmayan liet in een toelichting op de cijfers echter weten dat het bedrijf geen verandering van het dividendbeleid op de langere termijn op het oog heeft.

Verbetering

Aperam verwacht dat de operationele winst in het eerste kwartaal van 2013 iets hoger uitkomt dan in de laatste drie maanden van 2012. Darmayan liet weten dat er ''een lichte verbetering van de markt'' en ''positieve seizoenseffecten'' zichtbaar waren.

Het concern heeft al enige tijd te lijden onder de slechte situatie op de markt voor staal. Er is sprake van overcapaciteit en de prijzen staan onder druk.