NEW YORK - De aandelenbeurzen in New York volgden maandag de negatieve stemming op de Europese beurzen en sloten ook stevig in het rood.

Beleggers waren teleurgesteld in een cijfer over de Amerikaanse fabrieksorders en er staken ook weer zorgen de kop op over de politiek-economische situatie in Europa.

Ook was er sprake van winstnemingen, nadat de graadmeters in New York vrijdag waren geëindigd op de hoogste standen in 5 jaar tijd.

De Dow-Jonesindex sloot 0,9 procet lager op 13.880,08 punten en de brede S&P 500 index zakte 1,1 procent tot 1495,71 punten. Technologiebeurs Nasdaq verloor 1,5 procent en eindigde op 3131,17 punten.

Kort na het begin van de handel bleek dat de fabrieksorders in de VS in december met 1,8 procent zijn gestegen ten opzichte van de voorgaande maand. Economen hadden gemiddeld gerekend op een groei van 2,3 procent ten opzichte van november. In die maand daalden de orders volgens een naar beneden bijgesteld cijfer met 0,3 procent ten opzichte van oktober.

Beleggers maakten zich ook zorgen over een mogelijke terugkeer van Silvio Berlusconi op het Italiaanse politieke toneel en een corruptieschandaal in Spanje dreef ook de ongerustheid over dat land weer op.

''De markt staat op het punt om wat gas terug te nemen. Dat is geen verrassing, mensen zoeken een excuus om winst te nemen'', aldus een Amerikaanse analist.

Onder bedrijven was onder meer WalMart een daler met een verlies van ruim 0,7 procent. De supermarktketen kreeg een afwaardering te verwerken. Hetzelfde lot trof olieproducent Chevron, dat 1,2 procent verloor. Softwareproducent Oracle daalde 3 procent nadat het bedrijf een overname aankondigde. Boeing, dat eerder flink verloor nadat bekend werd dat Japan Airlines over een schadevergoeding wil praten door het uitvallen van de Dreamliner, noteerde juist een winst van 0,4 procent.

De euro was 1,3515 dollar waard, tegen 1,3540 bij het sluiten van de Europese beurzen. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,6 procent tot 96,17 dollar per vat. Brentolie werd 1 procent goedkoper op 115,58 dollar.