TOKIO - Japan Airlines (JAL) is van plan te gaan praten met Boeing over een schadevergoeding voor het verlies dat de vliegmaatschappij lijdt doordat het de 787 Dreamliner niet kan inzetten.

Dat maakte JAL maandag bekend. In het eerste kwartaal van 2013 zou dat verlies ongeveer 7,6 miljoen dollar (bijna 5,6 miljoen euro) bedragen.

''Het belangrijkste is dat de 787's zo snel mogelijk weer de lucht in kunnen'', aldus JAL-topman Yoshiharu Ueki. ''Wanneer dat weer het geval is, gaan we onderhandelen met Boeing.''

Ueki gaf wel aan die gesprekken nu alvast voor te bereiden. JAL heeft zeven van de 50 Dreamliners die wereldwijd operationeel zijn in zijn vloot.

Gecompenseerd

Het verlies dat JAL lijdt op de binnenlandse vluchten van de Dreamliner wordt gecompenseerd door de sterke vraag naar vluchten met een Europese, Noord-Amerikaanse of Zuidoost-Aziatische bestemming. Mede daarom verhoogde de maatschappij haar operationele winstverwachting voor 2013 met 13 procent.

Vorige week maakte concurrent All Nippon Airways bekend ook met Boeing te willen praten over een compensatieregeling. Alle Dreamliners staan sinds 17 januari aan de grond, nadat oververhitte accu's brand hadden veroorzaakt. Onderzoek moet uitwijzen hoe dit kon gebeuren.