AMSTERDAM - De Europese aandelenmarkten sloten dinsdag diep in het rood.

Beleggers besloten bij gebrek aan nieuwe impulsen winst te nemen na de recente sterke opmars. In Amsterdam werd Imtech hard afgestraft voor een miljoenenafschrijving in Polen.

De AEX-index in Amsterdam sloot 1,7 procent lager op 349,69 punten. De MidKap zakte 5,1 procent tot 527,38 punten door de koersval van Imtech. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tussen 1,6 en 3 procent.

Imtech ging in de MidKap 46,8 procent onderuit. De technisch dienstverlener waarschuwde minstens 100 miljoen euro te moeten afschrijven vanwege grote problemen bij vier projecten in Polen. Imtech kan daardoor niet meer aan de afspraken met zijn kredietverstrekkers voldoen en zal het dividend over 2012 waarschijnlijk schrappen. Ook werd de publicatie van de voor 5 februari geplande jaarcijfers uitgesteld.

BinckBank

BinckBank zakte 1,9 procent na publicatie van de resultaten. De onlinebroker zag de winst afgelopen jaar dalen door de lage rente, dalende handelsvolumes en prijsverlagingen. Volgens topman Koen Beentjes was het in december en januari echter alweer wat drukker op de beurs.

In de AEX was Aegon een opvallende daler. De verzekeraar zakte 4,4 procent en was daarmee de grootste verliezer in de AEX. De verzekeraar liet weten de samenwerking met Unnim Banc in Spanje te beëindigen en zijn belang in de joint venture te verkopen.

Aperam

Roestvrijstaalproducent Aperam, die na de slotbel de kwartaalcijfers bekend zal maken, volgde met een min van 4,2 procent. KPN stond maandag, daags voor het openen van de boeken op dinsdag, de hele dag in de plus, maar zakte kort voor het slot toch in het rood met een verlies van 0,6 procent. ASML was het enige MidKap-fonds dat het hoofd boven water hield, met een plus van 0,4 procent.

In Frankfurt leverde Commerzbank 5,9 procent in. De Duitse bank verwacht in het vierde kwartaal van 2012 een nettoverlies te hebben geleden van 720 miljoen euro door afschrijvingen als gevolg van de verkoop van een Oekraïens dochterbedrijf.

Swatch

Swatch klom in Zürich 5 procent. De grootste horlogefabrikant van Zwitserland boekte in 2012 bijna een kwart meer winst dan een jaar eerder. Het bedrijf wist overal ter wereld meer horloges te verkopen.

De euro was 1,3540 dollar waard, tegen 1,3700 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,2 procent tot 96,59 dollar per vat. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper op 116,02 dollar.