GOUDA - Imtech kampt met grote problemen bij verschillende projecten in Polen. 

De technisch dienstverlener verwacht door achterblijvende financiering en ''mogelijke onregelmatigheden'', oftewel fraude, minstens 100 miljoen euro af te moeten schrijven op de betrokken projecten en kan daardoor niet aan de afspraken met kredietverstrekkers voldoen.

Imtech is een forensisch onderzoek begonnen naar mogelijke onregelmatigheden bij zijn Poolse projecten, waaronder de aanleg van het pretpark Adventure World in Warschau. Het lokale management is op non-actief gesteld.

Door de onzekerheid over de precieze omvang van de afschrijvingen kan Imtech zijn jaarrekening niet opstellen en wordt de publicatie van de voor 5 februari geplande jaarcijfers uitgesteld, zo meldde het bedrijf maandag.

Pretpark

De totale afwaardering van tenminste 100 miljoen euro betreft drie projecten voor het nieuw te bouwen pretpark en een project op het gebied van energieopwekkende biocentrales, eveneens in Warschau. De gezamenlijke waarde van die projecten bedraagt 757 miljoen euro.

Bestuursvoorzitter René van der Bruggen gaf in een toelichting aan dat Imtech nog altijd over voldoende liquide middelen beschikt om zijn activiteiten door te zetten. De bestuurder gaat er op dit moment niet vanuit dat Imtech een claimemissie nodig heeft om zijn financiële positie te versterken.

Heel recent

Van der Bruggen stelde verder dat de problemen ''heel recent'' zijn ontdekt en dat de banken zondagavond van de problemen op de hoogte zijn gebracht.

Imtech breekt door de afschrijvingen zijn afspraken ten aanzien van de vereiste verhouding tussen de gemiddelde nettoschuld en ebitda en afspraken over de rentedekking en moet daarom in overleg met zijn kredietverstrekkers over hoe de problemen kunnen worden verholpen. Van der Bruggen wilde niet op die gesprekken vooruitlopen.

Imtech heeft zijn algemene aandeelhoudersvergadering, die op 3 april zou worden gehouden, tot nader order uitgesteld.

Beurs

Imtech is maandag door beleggers hard afgestraft voor de grote problemen bij zijn projecten in Polen. In het eerste handelsuur zag de technisch dienstverlener bijna 40 procent van zijn beurswaarde verdampen.

Maandag sloot het aandeel Imtech in de MidKap ruim 47 procent in de min op 10,25 euro.

Zorgen

SNS Securities heeft het beleggingsadvies voor technisch dienstverlener Imtech verlaagd van 'buy' naar 'sell'. Volgens SNS is de bekendmaking van minstens 100 miljoen euro aan afschrijvingen op Poolse projecten ''zeer slecht nieuws'' en zijn er ''serieuze zorgen'' over de controle van Imtech over zijn dochterbedrijven.

Rabobank maakte bekend de 'buy'-rating voor Imtech under review te zetten, net als het koersdoel van 24 euro.

Het Belgische KBC Securities noemde het een ''nachtmerrie in Polen'' voor Imtech. Volgens KBC is de kwestie zeer schadelijk voor de geloofwaardigheid van het management van Imtech en de investeringsbereidheid in het bedrijf.

ING haalde het aandeel Imtech van zijn Benelux Favourites List.