AMSTERDAM - BinckBank heeft zijn winst afgelopen jaar zien dalen. 

De lage rente, dalende handelsvolumes en prijsverlagingen speelden de onlinebroker parten, zo blijkt uit de jaarresultaten die maandag werden gepubliceerd.

BinckBank zag de nettowinst vorig jaar met 30 procent dalen tot 24,1 miljoen euro. Gecorrigeerd voor afschrijvingen en belastingvoordelen kwam het resultaat met 55 miljoen euro 16 procent lager uit dan in 2011. In het laatste kwartaal klom het gecorrigeerde resultaat met 11 procent tot 15,1 miljoen euro.

Het aantal transacties bij BinckBank nam vorig jaar met 13 procent af tot 8,5 miljoen. In het laatste kwartaal werden er met 2 miljoen 16 procent minder transacties geregistreerd dan een jaar eerder.

BinckBank gaf verder aan op basis van de huidige marktontwikkeling'''positief'' te zijn over zijn vooruitzichten. Concrete voorspellingen voor het resultaat in 2013 werden niet gedaan.

Beter dan verwacht

De jaarresultaten die BinckBanck maandag publiceerde, zijn ook exclusief eenmalige posten beter dan verwacht. Dat schrijft analist Cor Kluis van Rabobank in een rapport.

In de onderliggende nettowinst van 15,1 miljoen euro zat volgens Kluis 2 miljoen euro aan eenmalige meevallers. Maar zelfs na aftrek daarvan is de winst hoger dan de 11,4 miljoen euro waar Rabobank op rekende.

Ook de inkomsten waren met 39,8 miljoen euro hoger dan verwacht, deels door meer handelsactiviteit en deels door hogere inkomsten per transactie. De kosten ontwikkelden zich in lijn met de verwachtingen van Rabobank.

De marktomstandigheden voor Binck zijn aan het begin van 2013 aan de positieve kant, stelt Rabo. De bank handhaaft zijn koopadvies en koersdoel van 9,50 euro. Maandag om 9.28 uur noteerde het aandeel 1,6 procent hoger op 7,35 euro.