LONDEN - Royal Bank of Scotland moet dit jaar waarschijnlijk alle bonussen schrappen.


Dit moet om geld vrij te maken voor het betalen van boetes wegens de betrokkenheid van de bank bij het schandaal rond de manipulatie van rentetarieven.

RBS moet naar verwachting tussen de 400 miljoen en 500 miljoen pond (circa 575 miljoen euro) aan boetes betalen, waarvan het merendeel aan Amerikaanse toezichthouders.

De voor een deel genationaliseerde bank ligt onder druk van minister George Osborne van Financiën, die niet wil dat de Britse belastingbetaler hiervoor opdraait.

Een ingewijde bij het Britse ministerie van Financiën zei zaterdag dat Osborne de leiding van de bank duidelijk heeft gemaakt dat de 'Amerikaanse rekening' bij de bankiers moet worden neergelegd en niet bij de belastingbetaler.

Bankiersleed

Deze vrijdag maakte topman Antony Jenkins van de Britse bank Barclays bekend dat hij vrijwillig afziet van zijn bonus voor 2012. Ook Barclays sjoemelde met de zogenoemde Libor-rente, de rentetarieven voor leningen van banken onderling.

Ook de Deutsche Bank snijdt in de bonussen, maar schaft ze niet in z'n geheel af. De bankt maximeert de bonussen van het personeel voor 2012 op 300.000 euro. In totaal betaalt de bank dit jaar voor 3,2 miljard euro aan bonussen uit. Dat is 11 procent lager dan over 2011.