DEN HAAG - Gerard van Olphen wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van de genationaliseerde bank en verzekeraar SNS Reaal. Hij volgt de afgetreden Ronald Latenstein op.

Dat heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem vrijdag gezegd

Van Olphen (50) is nu nog financieel directeur bij verzekeringsmaatschappij Achmea, waar hij ook verantwoordelijk is voor de internationale activiteiten. Hij bekleedde diezelfde functie eerder ook al bij SNS Reaal, waar hij tevens topman van de verzekeringstak Reaal was, en bij de Haagse zakenbank NIBC.

De nieuwe bestuursvoorzitter begon zijn loopbaan in de financiële wereld in de jaren 80 bij ABN Amro. Nevenfuncties heeft hij als voorzitter van de commissie financieel-economische zaken van het Verbond van Verzekeraars en bij de Europese koepelorganisatie CEA.

Van Olphen gaat 550.000 euro per jaar verdienen. Dijsselbloem vindt die beloning niet te hoog.

Hij wijst erop dat het bedrag al fors lager is dan Van Olphens vrijdag vertrokken voorganger Ronald Latenstein en het is vergeleken met salarissen bij andere banken bescheiden. Het is een beloning die betaald moet worden voor de kwaliteit die nu nodig is aan de top van SNS, aldus de minister.

Financieel  directeur

Maurice Oostendorp (56) volgt Ference Lamp op als financieel directeur. Hij is sinds 2009 financieel bestuurder bij zorgverzekeraar UVIT en werkte daarvoor 25 jaar lang in diverse functies bij ABN Amro.

Verder is hij onder meer bestuurslid van de Stichting Bedrijfstakpensioenfonds Zorgverzekeraars (SBZ) en plaatsvervangend voorzitter van de Centrale Commisie voor de Statistiek van het CBS.

Piero Overmars (48) neemt tijdelijk de functie van president-commissaris waar. Hij maakte al deel uit van de raad van commissarissen van SNS Reaal.

Ook Overmars begon zijn loopbaan bij ABN Amro. Van 2005 tot aan de overname door Royal Bank of Scotland, Banco Santander en Fortis in 2007 zat hij er in de raad van bestuur. Sinds 2010 is Overmars voorzitter van Stichting Nyenrode

Zie ook:
SNS Reaal in staatshanden
'SNS ten onder door onverantwoord bestuur'
Bankrun dreigde meerdere keren bij SNS
Beleggers SNS Reaal zijn geld kwijt
Banken steunen nationalisatie SNS
Europese Commissie wacht op melding over SNS
Financieel topman Achmea gaat SNS leiden
SNS Reaal ten onder aan vastgoedproblemen
Alle reddingsacties van de staat sinds 'ABN Amro'