AMSTERDAM - Aandeelhouders van SNS Reaal zijn door de nationalisatie van de bank en verzekeraar hun geld kwijt.

Dat staat vrijdag in het onteigeningsbesluit van het ministerie van Financiën. De onteigening treft zowel de aandeelhouders als de achtergestelde obligatiehouders.

Als het bedrijf failliet was gegaan, was aandeelhouders hetzelfde overkomen, zo verdedigt het ministerie zijn beslissing.

"Zonder interventie was een faillissement immers onafwendbaar geweest. In geval van faillissement zou de uitkering op deze instrumenten nihil bedragen."

"Onteigening van de aandelen en achtergestelde schuld is niet alleen de meest adequate maar bovendien de minst belastende interventie", aldus het ministerie.

Dijsselbloem

"Private partijen die bewust een risico namen door geld te steken in SNS laat ik zo veel mogelijk meebetalen", vult minister Dijsselbloem aan.

"Dat betekent dat ik niet alleen aandeelhouders maar ook achtergestelde crediteuren heb onteigend. Hun vorderingen verliezen volledig hun waarde, wat ook zou zijn gebeurd als SNS failliet zou zijn gegaan. Daardoor dragen ze in totaal 1 miljard euro bij'', aldus Dijsselbloem.

De achtergestelde crediteuren van SNS zijn houders van participatiebewijzen en achtergestelde obligaties. Kenners schatten hun aantal op enkele honderden en hun verlies op ongeveer 50 miljoen euro in totaal.

Aanvechten

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) gaat de onteigening aanvechten bij de rechter, zo heeft de VEB vrijdag laten weten.

"Het is voor het eerst sinds de nationalisatie van de Russische staatsspoorwegen dat Nederlandse aandeelhouders op deze manier worden onteigend", aldus VEB-voorzitter Jan Maarten Slagter.

Kansloos

Maar die rechtsgang zal waarschijnlijk niet succesvol zijn, zegt econoom Sylvester Eijffinger. "Een kansloze missie", noemt hij het. 

Dat houders van achtergestelde leningen hun geld kwijt zijn, is volgens Eijffinger logisch. Zij ontvingen bij SNS Reaal een hogere rente (van 9 tot 11,25 procent) op hun lening. Dat is aanzienlijk hoger dan de rente op een obligatie.

"Noem het een risicopremie. Je weet dat je met lege handen komt te staan zodra het verkeerd afloopt."

Zie ook:
SNS Reaal in staatshanden
'SNS ten onder door onverantwoord bestuur'
Bankrun dreigde meerdere keren bij SNS
Banken steunen nationalisatie SNS
Europese Commissie wacht op melding over SNS
Financieel topman Achmea gaat SNS leiden
SNS Reaal ten onder aan vastgoedproblemen
Alle reddingsacties van de staat sinds 'ABN Amro'