AMSTERDAM - SNS is door onverantwoordelijke keuzes van haar bestuur bezweken onder de verliezen van de vastgoedtak 'Property Finance'. 

Dat zegt Henk Nijboer vrijdag namens de PvdA, naar aanleiding van de nationalisatie van de bank.

Voor de PvdA staan de belangen van de gewone spaarders voorop, aldus Nijboer. "Met de ingreep is het geld van 1,6 miljoen spaarders en op 1 miljoen betaalrekeningen veilig gesteld."

Een faillissement zou volgens hem hebben geleid tot chaos, onzekerheid over spaartegoeden en zou andere, grotere banken in de problemen brengen.

"Dat een bank door roekeloos gedrag het wederom zover heeft laten komen, is voor de PvdA welhaast onverteerbaar en een teken dat de financiële sector nog lang niet gezond is."

De voorgenomen hervormingen van de financiële sector moeten wat de PvdA betreft "met alle kracht en prioriteit" worden voortgezet: hogere kapitaaleisen, bonussen beperken en een meer op het algemeen dan het eigen belang gerichte sector.

Grootheidswaanzin

VVD-Kamerlid Mark Harbers: ''We betreuren dat dit nodig is, maar we steunen de nationalisatie omdat er geen andere oplossing meer was. Deze bank dreigde aan grootheidswaanzin ten prooi te vallen. Ik hoop dat dit de laatste keer is dat we een bank moeten redden.

Verder heeft DNB er volgens Harbers "goed bovenop gezeten, maar SNS was intrinsiek rot door de problemen met de vastgoedportefeuille en dan moet je ingrijpen."

Het is volgens Harbers terecht dat is ingeschat dat de risico's te groot zijn om obligatiehouders mee te laten betalen, omdat dat mogelijk gevolgen heeft voor de obligaties van alle banken.

"Het is heel redelijk dat ook de banken meebetalen, omdat ze bij het omvallen van de bank nog veel meer hadden moeten betalen middels het deposito-garantiestelsel. Of het bedrag een miljard hoger of lager moet zijn, moeten we nu gaan bestuderen."

Waardeloos

Vicepremier Lodewijk Asscher noemt de nationalisatie een zware tegenvaller voor Nederland. Hij stelt dat het "vrij waardeloos" is dat de reddingsactie nodig was. ''Maar het is een goed besluit."

Asscher kan zich de weerstand tegen de reddingsoperatie goed voorstellen: "We geven ons geld liever aan andere dingen uit. Gelukkig zijn er tekenen dat de economie aantrekt."

Ook minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken reageerde voorafgaand aan de wekelijkse ministerraad. ''Er is een oplossing gevonden en dat is mooi. Of er vanwege dit besluit extra bezuinigd moet worden, gaan we in het voorjaar bekijken."

SP

Financieel woordvoerder van de SP Arnold Merkies noemt het in een reactie "treurig" dat de belastingbetaler weer moet opdraaien voor de problemen bij de banken. "Dat geeft aan dat er nog van alles mis is in de financiële sector, in tegenstelling tot de berichten die we van de sector zelf horen."

De PVV zegt met verbazing te hebben kennisgenomen van de nationalisatie van SNS. "Hoe is het mogelijk dat dit kabinet 3,7 miljard euro van ons belastinggeld uitgeeft aan een bank die er zelf een puinhoop van heeft gemaakt, terwijl de werkenden en ouderen van ons land met miljarden aan belastingverhogingen worden gepakt?", vraagt PVV-leider Geert Wilders zich hardop af.

GroenLinks

Jesse Klaver, financieel woordvoerder van GroenLinks stelt dat minister Dijsselbloem geen andere keuze had dan SNS Reaal redden. "Mijn grootste zorg is de verslechtering van het financieringstekort met 0,6 procent. Dat betekent dat de overheidsfinanciën er in 2013 en de jaren daarna slecht voor komen te staan."

Erger

Wouter Koolmees (D66) zegt: ''Het nationaliseren van een bank is een vergaande en uiterst vervelende maatregel. Maar het alternatief was erger geweest: een faillissement had de Nederlandse belastingbetaler veel meer geld gekost.''

Werknemers

CNV Dienstenbond en FNV Finance vrezen voor reorganisaties als delen van SNS Reaal straks weer worden geprivatiseerd. Dat lieten de vakbonden vrijdag weten.

"Het begrotingstekort loopt door de redding van SNS met 0,6 procent op. Dit mag niet tot gevolg hebben dat werknemers en gepensioneerden extra moeten gaan betalen door extra bezuinigingen," aldus Jaap Smit, voorzitter van het CNV. 

"Dat moeten ze in Den Haag en in Brussel goed begrijpen. Ik neem aan dat minister Dijsselbloem zich daar, ook in zijn nieuwe rol als voorzitter van de Eurogroep, bewust van is."

Hoewel de nationalisatie in ieder geval voor dit moment zekerheid voor alle betrokkenen bij de financiële dienstverlener brengt, blijft er veel onduidelijk. ''Welke delen van het concern blijven lang in handen van de Nederlandse staat, welke worden afgesplitst en/of verkocht'', vraagt CNV zich af.

Sociaal plan

FNV-bestuurder Karin Heynsdijk stelt dat de toekomst van de circa 7500 werknemers bij lange na nog niet is veiliggesteld. ''Het is goed dat we eind vorig jaar een goed sociaal plan hebben kunnen afspreken en de cao hebben verlengd", zegt Heynsdijk.

Wij kunnen ons nu focussen op de werkgelegenheid. Mocht er toch sprake van boventalligheid zijn, dan is het zaak dat werknemers op een goede manier naar een nieuwe baan worden begeleid'', aldus Heynsdijk.

Zie ook:
SNS Reaal in staatshanden
Bankrun dreigde meerdere keren bij SNS
Beleggers SNS Reaal zijn geld kwijt
Banken steunen nationalisatie SNS
Europese Commissie wacht op melding over SNS
Financieel topman Achmea gaat SNS leiden
SNS Reaal ten onder aan vastgoedproblemen
Alle reddingsacties van de staat sinds 'ABN Amro'