AMSTERDAM - Philips heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar een nettoverlies geleden van 355 miljoen euro. Dat maakte het concern dinsdag bekend.

De cijfers werden gedrukt door een boete van ruim 500 miljoen euro uit Brussel voor verboden prijsafspraken over beeldbuizen.

Het operationele resultaat, exclusief de boete, steeg met 50 procent tot 875 miljoen euro. Het winstcijfer lag onder de gemiddelde analistenverwachting. De omzet steeg met 7 procent op jaarbasis tot 7,2 miljard euro.

Over heel 2012 steeg de omzet met 4 procent tot 24,8 miljard euro. Het bedrijf boekte een winst van 231 miljoen euro, ten opzichte van een verlies van 1,3 miljard euro in 2011.

Uitdagend

Vanwege de uitdagende economische omstandigheden, met name in Europa en de Verenigde Staten, verwacht Philips dat de omzet in 2013 langzaam van start zal gaan en in de tweede helft van het jaar verder zal aantrekken.

Het concern houdt vast aan zijn financiële doelen voor dit jaar. Zo mikt het bedrijf op een winstmarge van 10 tot 12 procent.

''We hebben duidelijke vooruitgang geboekt in 2012, maar er moet nog veel gebeuren om het volledige potentieel van Philips te benutten'', zei topman Frans van Houten. De focus blijft liggen op het verbeteren van de efficiëntie en investeren in innovatie.

Philips stelt een dividend voor van 0,75 euro per aandeel.

Audio

Het bedrijf maakte ook bekend dat het de productie van audio, video en multimedia gaat uitbesteden. Daarvoor heeft Philips een licentiedeal gesloten met Funai Electronic.