Acties dreigen bij AkzoNobel

UTRECHT - Bij chemieconcern AkzoNobel komen acties als het bedrijf voor maandag niet akkoord gaat met een nieuwe eenjarige cao.

CNV Vakmensen heeft het bedrijf vrijdag een ultimatum gesteld nu de vakbondsleden een nieuw eindbod van het concern voor de chemietak hebben afgewezen, aldus de vakbond.

Volgens onderhandelaar Jelle Loosman van CNV Vakmensen zit AkzoNobel een nieuwe cao zodanig te traineren dat het ultimatum onvermijdelijk werd: ''De directie weigert, naast de door ons gevraagde loonsverhoging, een cao-afspraak uit 2009 gestand te doen. Toen is afgesproken dat we het pensioenfonds versterken. Dat willen we nu ook uitgevoerd zien worden.''

Gat

Volgens Loosman moet AkzoNobel ook instemmen met een compensatieregeling voor wachtgelders en vroeggepensioneerden die nu een financieel gat zien vanwege veranderde AOW-wetgeving. Verder eist de vakbond een loonsverhoging van 2,5 procent en een eenmalige uitkering van 300 euro.

Als AkzoNobel niet voor maandag 13.00 uur instemt met de eisen, komen er stakingen bij de chemievestigingen in Rotterdam, Hengelo, Herkenbosch, Deventer en Delfzijl. Daar werken ruim 700 mensen.

FNV

Ron Vos, bestuurder FNV Bondgenoten: “Veel werknemers zijn verbolgen en voelen zich niet serieus genomen. De onderhandelingen met AkzoNobel zijn langdurig en moeizaam.

De loonontwikkeling blijft al een aantal jaren achter bij de inflatie en Akzo komt alleen maar met verslechteringsvoorstellen. De maat is vol. De mensen willen dat Akzo naar hun luistert en over de brug komt.”

Lees meer over:
Tip de redactie