Historische winst Samsung dankzij Galaxy-smartphone

SEOUL - Technologiebedrijf Samsung heeft in 2012 dankzij de razend populaire Galaxy-smartphone zijn hoogste winst ooit behaald.

's Werelds grootste fabrikant van mobiele telefoons en televisies streek netto 23,8 biljoen won op (ruim 16,6 miljard euro). Dat is een stijging van meer dan 70 procent ten opzichte van 2011, zo werd vrijdag bekend.

De omzet van Samsung bereikte eveneens een recordhoogte, van 201,1 biljoen won. Dat kwam voor het grootste deel door het succes van de Galaxy-smartphone.

Het concern meldde eerder al op voorlopige basis dat in het vierde kwartaal van het afgelopen boekjaar goede cijfers waren gerealiseerd. Dat werd nu bevestigd op een winst van 7,04 biljoen won.

Prestaties

Beleggers waren echter niet te spreken over de prestaties van de gigant. Het aandeel zakte in Seoul tot het laagste niveau in bijna 2 maanden. Analisten maken zich zorgen over opmerkingen van de onderneming dat een sterkere won de operationele winst dit jaar onder druk zal zetten.

Wereldwijd verscheepte Samsung overigens 213 miljoen smartphones, tegen circa 136 miljoen voor concurrent Apple en 35 miljoen voor Nokia. Van de Galaxy S III werden er sinds de lancering in mei zo'n 41 miljoen verkocht.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie