CHICAGO - De Amerikaanse luchtvaartgroep United Continental Holdings is vorig jaar diep in de rode cijfers gedoken.

Het bedrijf boekte een nettoverlies van 723 miljoen dollar, zo maakte het donderdag bekend. In 2011 werd nog 840 miljoen dollar winst gemaakt.

Het resultaat werd sterk beïnvloed door eenmalige posten. Wanneer die worden weggestreept, blijft wel een winst van 589 miljoen dollar over.

De omzet van de groep, die in 2010 ontstond uit een fusie van United Airlines en Continental Airlines, steeg een fractie tot 37,2 miljard dollar.

Vooral in het laatste kwartaal had United Continental het moeilijk. Daarin leed het een nettoverlies van 620 miljoen dollar. In de laatste 3 maanden van 2011 bedroeg het tekort 138 miljoen dollar. De omzet lag met 8,7 miljard dollar 2,5 procent lager dan een jaar eerder.

sandy

De malaise was deels te wijten aan de orkaan Sandy, die eind oktober de oostkust van de Verenigde Staten trof en dagenlang het vliegverkeer lamlegde. De gevolgen van de storm drukten de omzet met circa 140 miljoen dollar. De impact onder de streep schat United Continental op 85 miljoen dollar.

De grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld maakte verder bekend dat de komende tijd circa 600 banen komen te vervallen. De bezuinigingsoperatie treft vooral kaderpersoneel en moet ervoor zorgen dat de resultaten dit jaar verbeteren, aldus het bedrijf.

United Continental is ook gedupeerd door de problemen met de Boeing 787 Dreamliner, die van de luchtvaartautoriteiten voorlopig aan de grond moet blijven. Topman Jeff Smisek sprak evenwel zijn vertrouwen uit in het toestel. United Airlines is de enige Amerikaanse maatschappij met Dreamliners. Het heeft er zes.