Nokia verkoopt ondanks Lumia veel minder smartphones

AMSTERDAM - Nokia heeft in heel 2012 ruim 12 miljoen Lumia-toestellen verkocht. Ondanks een stijging in de verkoop in het laatste kwartaal blijft de totale smartphoneverkoop kelderen.

Dat maakte het Finse bedrijf donderdag bekend bij de presentatie van de cijfers (pdf) over het vierde kwartaal van 2012.

Nokia boekte dankzij een stijging in de verkoop van Lumia-toestellen een winst van 439 miljoen euro tegenover een verlies van 954 miljoen een jaar geleden. De omzet kwam uit op 3,9 miljard euro. Een daling van 36 procent in vergelijking met een jaar geleden.

In totaal verkocht Nokia het afgelopen kwartaal 4,4 miljoen Lumia-toestellen. Dat is een stijging in vergelijking met het vorige kwartaal toen Nokia 2,9 miljoen Lumia's verkocht. In heel 2012 werden er 12,3 miljoen Lumia's verkocht.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van Nokia. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Er werden in 2012 echter veel minder smartphones verkocht dan in 2011. De verkoop nam met bijna 55 procent af van 77,3 naar 35 miljoen exemplaren. In 2010 werden nog 102,4 miljoen smartphones verkocht.

De daling zette ook in het laatste kwartaal van 2012 door. Toen werden er 6,6 miljoen smartphones verkocht. Lumia's maken daar dus het grootste deel van uit. Nokia verkoopt ook smartphones met besturingssysteem Symbian. Lumia's draaien op Windows Phone.

Nokia verkocht in de laatste maanden van vorig jaar 86,3 miljoen telefoon in totaal. Dat zijn er meer dan in het derde kwartaal, maar bijna een kwart minder dan een jaar geleden. 79,6 miljoen exemplaren van alle verkochte toestellen waren 'normale' telefoons.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van Nokia. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Azië

Qua aantallen is Nokia het meest succesvol in Azië. Daar werden het afgelopen kwartaal 28,7 miljoen toestellen verkocht. In het Midden-Oosten en Afrika waren het er 21,8 miljoen en in Europa gingen 19,4 miljoen Nokia's over de toonbank.

Noord-Amerika blijft ver achter met slechts 700.000 exemplaren.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie