AMSTERDAM - SNS Reaal ging donderdag weer hard onderuit op Beursplein 5. Het aandeel kelderde kort na de openingsbel met meer dan 10 procent en is nu zo'n 69 eurocent waard.

Aandeelhouders vrezen een mogelijke nationalisering van het financiële concern, dat lijdt onder de grote verliezen van zijn vastgoedpoot. Woensdag sloot SNS al 11,7 procent in de min op de beurs.

Het Financieele Dagblad (FD) meldde donderdag dat kredietbeoordelaar Fitch waarschuwt voor zware consequenties als de obligaties van SNS Reaal bij een reddingsactie worden afgestempeld, waar volgens de krant Tweede Kamerleden voor pleiten.

''Als een belangrijk land in ­Europa de gewone obligaties van een probleembank afstempelt, betekent dat een totale wijziging van hoe wij naar banken kijken'', stelde Bridget Gandy, hoofd kredietbeoordeling Europese banken bij Fitch.

Als Nederland obligaties wel afstempelt, gaat de kredietstatus van alle Europese banken naar beneden. Zij zouden daardoor meer rente moeten betalen over het geld dat ze aantrekken.

Staatssteun

SNS Reaal voert al enige maanden met het ministerie van Financiën gesprekken over hernieuwde staatssteun.

Een plan waarbij andere Nederlandse banken SNS zouden ondersteunen kreeg geen groen licht van Brussel. ING en ABN Amro hebben zelf staatssteun ontvangen en mogen daardoor geen overnames doen. Rabobank wilde naar verluidt niet als enige partij een rol spelen.

Dat de bank failliet gaat, is vrijwel uitgesloten. SNS is volgens de overheid te belangrijk voor het Nederlandse financiële systeem om te laten vallen.

Crisis bij SNS Reaal: wat betekent dit voor klanten?