'Drastische ingreep SNS nabij'

AMSTERDAM - Een drastische ingreep bij SNS is nabij. In de komende dagen worden maatregelen verwacht om de noodlijdende bank en verzekeraar overeind te houden, waarbij een nationalisatie nadrukkelijk in beeld zou zijn.

Dat schrijft De Telegraaf woensdagochtend, op gezag van 'politieke en financiële bronnen'.

SNS had al een schuld bij de overheid uitstaan van 850 miljoen wegens eerder verkregen staatssteun in 2008.

De Nederlandsche Bank en minister Dijsselbloem van Financiën kunnen volgens de krant de nieuwe Interventiewet van stal halen, waarmee de beursgenoteerde bank of delen daarvan kunnen worden onteigend. Een overname via een private partij behoort ook nog tot de opties.

Nederlandse banken

Een woordvoerder van SNS ontkent dat een reddingsplan bijna klaar is, meldt de krant. De bank praat samen met de overheid al wel sinds vorig jaar aan een oplossing voor de noodlijdende bank. 

Een plan waarbij andere Nederlandse banken SNS zouden ondersteunen kreeg geen groen licht van Brussel. ING en ABN Amro hebben zelf staatssteun ontvangen en mogen daardoor geen overnames doen. Rabobank wilde naar verluidt niet als enige partij een rol spelen.

Failliet

SNS gaat zwaar gebukt onder verliesgevende vastgoedleningen. Dat is een gevolg van de aankoop van Bouwfonds Property Finance in 2006. De kapitaalpositie en het eigen vermogen van de bank zijn mede daardoor niet toereikend.

Dat de bank failliet gaat, is vrijwel uitgesloten. SNS is volgens de overheid te belangrijk voor het Nederlandse financiële systeem om te laten vallen. 

Onderzoek

Dinsdag werd bekend dat de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst onderzoek doet naar mogelijke strafbare feiten bij vastgoedprojecten van Property Finance, een dochterbedrijf van SNS Reaal.

Crisis bij SNS Reaal: wat betekent dit voor rekeninghouders?

Lees meer over:
SNS

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie