Chemiereus DuPont ziet winst fors dalen

WILMINGTON - De winst van de Amerikaanse chemiegigant DuPont is in het vierde kwartaal fors gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2011.

Het concern kampte onder meer met een ingestorte vraag naar het verfpigment titaniumdioxide en onderdelen voor zonnepanelen.

Bestuursvoorzitter Ellen Kullman temperde de verwachtingen voor deze ooit lucratieve onderdelen met de mededelingen dat de segmenten kampen met ''significante uitdagingen''. Titaniumdioxide was in 2011 goed voor een derde van de totale winst. Vorig jaar was die bijdrage gedaald tot 28 procent.

De nettowinst uit voortgezette activiteiten daalde van 373 miljoen dollar in het vierde kwartaal van 2011 naar 111 miljoen euro. Per aandeel resteerde 11 dollarcent, waar analisten in doorsnee op 7 cent rekenden.

Verwachting

Dat DuPont die verwachting overtrof, was vooral te danken aan een sterker dan verwachte prestatie in de voedings- en plasticmarkten. De groepsomzet bleef met 7,3 miljard dollar onveranderd op jaarbasis.

Ondanks de uitdagingen die Kullman ziet, gaat DuPont nog wel uit van winstgroei dit jaar. De operationele winst per aandeel over heel 2012 bedroeg 3,77 dollar. Naar verwachting stijgt dat resultaat met 2 à 7 procent, tot 3,85 à 4,05 dollar.

Die stijging moet gerealiseerd worden in de tweede helft van dit jaar. In de eerste helft zal de operationele winst lager uitvallen dan een jaar eerder. DuPont verwacht een jaaromzet van circa 36 miljard dollar, een stijging van 3,4 procent ten opzichte van de 34,8 miljard dollar in 2012.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie