AMSTERDAM - Het hulpplan voor SNS Reaal is op een tegenvaller gestuit, want Brussel blokkeert het plan voor deelname van ABN en ING in SNS.

Dat zegt een woordvoerder van Europees commissaris Joaquin Almunia voor Mededinging woensdag in reactie op berichtgeving in het Financieele Dagblad (FD).

Brussel ziet deelneming van ING en ABN Amro niet zitten omdat deze twee banken zelf staatssteun hebben gekregen en als voorwaarde voor deze steun is overeengekomen dat de banken geen overnames mogen doen. 

Volgens de zegsman is er informeel contact op technisch niveau gaande met de regering in Den Haag over de kwestie. Het ministerie van Financiën wilde desgevraagd niet reageren. 

Verschillende scenario's

Het FD stelt dat er rondom de kapitaalversterking van SNS Reaal verschillende scenario's de ronde doen. Bij een ervan worden de slechte vastgoedleningen van het financiële concern apart gezet in een zogenoemde bad bank.

De staat en de drie grootbanken ING, ABN en Rabobank zouden hiervan aandeelhouder worden. Nu ABN en ING niet mee mogen doen, wil Rabobank niet als enige grote partij een rol spelen, aldus de krant.

Bronnen vertellen het FD dat een bad bank 1,2 miljard tot 1,8 miljard euro nodig heeft. Dit is veel meer dan de 0,7 miljard euro die Rabobank had ingecalculeerd, zo maakt Rabobank woensdag bekend.