NEW YORK - De beursgraadmeters op Wall Street kwamen vrijdag in de eerste handelsuren nauwelijks in beweging.

Opvallende fondsen waren er wel. Zo stond Boeing onder druk door de aanhoudende problemen van de nieuwe 787 Dreamliner en werd Wells Fargo niet beloond voor de recordwinst die in 2012 werd geboekt.

Na ongeveer 4 uur handel noteerde de toonaangevende Dow-Jonesindex vlak op 13.467 punten. De brede S&P 500 zakte 0,2 procent tot 1469 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq leverde 0,1 procent in tot 3119 punten.

Vliegtuigbouwer Boeing stond onderaan de Dow Jones met een verlies van 2,7 procent. Luchtvaartautoriteit FAA kondigde aan een onderzoek uit te gaan voeren naar de Dreamliner, naar aanleiding van alle problemen die zich de afgelopen week bij het nieuwe toestel hebben voorgedaan.

Boeing

De toezichthouder liet weten dat de Dreamliner veilig is, maar dat er toch extra naar moet worden gekeken. Afgelopen week werden onder meer een scheur in een cockpitraam en een brandstoflek ontdekt in de nieuwe Boeing. Ook brak er brand uit in een toestel dat stond geparkeerd op de luchthaven van Boston.

Wells Fargo kwam als eerste van de grote Amerikaanse banken met zijn jaarcijfers naar buiten. Dankzij een golf herfinancieringen werd in 2012 een recordwinst gehaald van bijna 19 miljard dollar en de op drie na grootste bank van de VS liet zich optimistisch uit over 2013. Beleggers zetten het aandeel desondanks ruim 1 procent lager.

China

Op het economische vlak bleek dat de inflatie in China vorige maand sterker is gestegen dan verwacht. Dat nieuws stemde handelaren niet vrolijk, omdat een hogere inflatie de mogelijkheden van de Chinese overheid om de economie te stimuleren, kan beperken.

De prijs van Amerikaanse olie zakte met 0,5 procent tot 93,33 dollar per vat. Olieconcern Chevron won desondanks ruim 1 procent, nadat het bedrijf had aangegeven dat de inkomsten in de laatste 3 maanden van 2012 naar verwachting zijn toegenomen ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

De euro was vrijdagavond met 1,3345 dollar nagenoeg evenveel waard als aan het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.