BRUSSEL - De Europese Commissie ziet voorlopig geen reden om de beslissing over de overname van koeriersbedrijf TNT Express door branchegenoot UPS uit te stellen.

Dat liet Europees Comissaris Joaquín Almunia (Mededinging) vrijdag in Londen weten.

"We moeten voor 5 februari een beslissing nemen'', stelde de Spanjaard. Hij wees erop dat onder bepaalde voorwaarden 'de klok kan worden stilgezet', maar die omstandigheden hebben zich volgens hem vooralsnog niet voorgedaan.

Volgens Almunia blijft de commissie "vriendelijke'' gesprekken voeren met UPS.

Bezwaren

In een vrijdag gepubliceerd interview met de Britse krant Financial Times gaf Almunia aan dat de concurrentiebezwaren die de Europese Commissie heeft tegen de overname niet makkelijk zijn op te lossen.

Eerder deze week werd duidelijk dat UPS er waarschijnlijk niet in slaagt onderdelen van TNT door te verkopen aan concurrent FedEx. Het bedrijf zou zijn hoop nu hebben gevestigd op het Franse koeriersbedrijf DPD.

Goede intenties

Maar volgens Almunia is het de vraag of een verkoop van onderdelen aan DPD voldoende zal zijn. Hij wees erop dat het Franse bedrijf geen eigen luchttransporttak heeft en dus niet dezelfde rol kan spelen die TNT tot dusver vervulde. "Om expressbezorger te zijn, heb je meer nodig dan paarden'', zei hij.

UPS moet volgens Almunia aantonen dat na het wegvallen van TNT als zelfstandige partij een gelijkwaardige concurrent overblijft. "Iedereen die deze markt kent, is ervan overtuigd dat DPD dat op dit moment niet is'', zei hij. "Het hangt ervan af hoe die situatie kan worden veranderd.''

Daarbij zijn goede intenties alleen niet genoeg, zei Almunia. "Wij moeten garanties hebben.''