AMSTERDAM - De meeste Europese aandelenbeurzen sloten donderdag met verlies na lange tijd in de plus te hebben gestaan.

Sombere woorden van president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) over de economische ontwikkeling van de eurozone kregen in de tweede helft van de middag de overhand. Eerder stemde een sterker dan verwachte Chinese exportgroei nog positief.

De AEX-index sloot 0,2 procent hoger op 350,69 punten en de MidKap steeg 0,3 procent tot 553,75 punten. De FTSE in Londen ging 0,1 procent vooruit, terwijl de graadmeters in Frankfurt en Parijs respectievelijk 0,2 en 0,4 procent inleverden.

Draghi voorspelde dat de economische ontwikkeling van de eurolanden voorlopig zwak blijft. In de loop van het jaar kan herstel intreden, voegde hij eraan toe. Hij waarschuwde echter ook dat de schuldencrisis en geopolitieke spanningen de groei sterker kunnen schaden dan nu wordt aangenomen.

De ECB handhaafde zoals verwacht de rente op 0,75 procent. Het besluit was volgens Draghi unaniem. Hij stelde daarnaast dat de ECB nog niet nadenkt over een zogenoemde exit-strategie. Vorige week bleek uit de notulen van de Federal Reserve dat de Amerikaanse centrale bank wel overweegt om dit jaar nog te stoppen met de stimuleringsmaatregelen.

In Helsinki won Nokia bijna 11 procent. De Finse mobieltjesmaker maakte bekend dat de resultaten in het vierde kwartaal van 2012 hoger zullen uitvallen dan verwacht. Tesco klom in Londen 1,8 procent. Het Britse supermarktconcern realiseerde rond de feestdagen de sterkste omzetgroei in 3 jaar tijd.

Grootste stijger in de AEX was telecomconcern KPN met een winst van 4,6 procent. Elektronicaconcern Philips volgde met een plus van 3 procent na een adviesverhoging door Bank of America Merrill Lynch. Bierbrouwer Heineken was de grootste daler met een min van 3,1 procent na een adviesverlaging door dezelfde bank.

Boskalis zakte 1 procent. De baggeraar handhaafde de in november verhoogde winstverwachting voor 2012. Ook kreeg het bestuur toestemming van de aandeelhouders om aandelen te verkopen ten behoeve van de overname van branchegenoot Dockwise.

De euro ging na het rentebesluit van de ECB verder omhoog en was 1,3212 dollar waard, tegen 1,3075 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,1 procent tot 94,12 dollar per vat. Brentolie werd 0,6 procent duurder op 112,37 dollar.