WASHINGTON - De Amerikaanse overheid gaat de plannen van Shell om te boren in de poolwateren rond Alaska tegen het licht houden.

Minister van Binnenlandse Zaken Ken Salazar zei dinsdagavond (lokale tijd) dat de uitkomst van een 60 dagen durende evaluatie in de toekomst gebruikt zal worden bij het wel of niet verstrekken van nieuwe vergunningen.

Shell kende de nodig problemen in de aanloop naar de geplande werkzaamheden en kwam vorig jaar niet verder dan proefboringen. Bij tests raakte een zogeheten 'containment dome', een koepel die bij calamiteiten over een boorput kan worden gezet, beschadigd en twee boorplatformen raakten op drift.

Kulluk

Op oudjaarsdag liep het boorschip Kulluk aan de grond waarna diverse milieugroeperingen de Amerikaanse regering opnieuw opriepen om een streep te halen door de boorplannen van Shell en andere olieconcerns in het poolgebied.

Shell voelt zich gesterkt door het naderende onderzoek. ''Een evaluatie op hoog niveau zal onze plannen voor Alaska verbeteren'', aldus een woordvoerster.

''Hoewel we onze (proef)boringen veilig en overeenkomstig de vergunningen hebben uitgevoerd, werden we wel geconfronteerd met uitdagingen, vooral in het verplaatsen van onze platformen van en naar de geplande locaties.''