NEW YORK - Meevallende jaarcijfers van aluminiumreus Alcoa zetten woensdag de Amerikaanse effectenbeurzen op bescheiden winst.

Vooral de hoger dan verwachte omzet en geruststellende vooruitzichten voor dit jaar vielen goed bij beleggers.

De toonaangevende Dow-Jonesindex eindigde 0,5 procent hoger op 13.390,51 punten. De breder samengestelde S&P 500 steeg 0,3 procent tot 1461,02 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,5 procent omhoog tot 3105,81 punten.

Alcoa profiteerde zelf niet van de licht positieve stemming bij beleggers over het begin van het cijferseizoen. Het aandeel ging na de publicatie van de jaarcijfers aanvankelijk omhoog, maar sloot uiteindelijk met een verlies van 0,5 procent.

Boeing

Boeing was de sterkste stijger in de Dow met een koerswinst van 3,6 procent. De vliegtuigfabrikant sprak zijn vertrouwen uit in de 787 Dreamliner, het nieuwe vlaggenschip dat sinds vorig jaar vliegt, maar eerder deze week opnieuw in opspraak kwam door een veiligheidsincident.

Computermaker Hewlett-Packard steeg 3 procent. De sterkste daler bij de hoofdfondsen was Bank of America, dat 4,6 procent in waarde zakte.

Facebook was een opvallende winnaar in de Nasdaq. De aandelen van het sociale netwerk werden 5,3 procent meer waard, en kwamen voor het eerst in bijna een halfjaar tijd boven de 30 dollar. Daarmee behoorde Facebook tot de sterkste stijgers op de technologiebeurs.

Clearwire

Het aandeel Clearwire werd 7,2 procent meer waard. Dish Network wil de breedbandaanbieder overnemen voor 5,15 miljard dollar. Dish Network, een aanbieder van satelliettelevisie, gaat daarmee de strijd aan met het Amerikaanse telecombedrijf Sprint Nextel, dat in december 2,2 miljard dollar bood voor de helft van Clearwire die het nog niet bezit.

De prijs van een vat Amerikaanse olie was nagenoeg stabiel op 93,17 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper en kostte 111,67 dollar per vat. De euro was 1,3065 dollar waard, tegen 1,3075 dollar aan het einde van de Europese beurshandel eerder op de dag.