TOKIO - De beurs in Tokio is dinsdag voor de tweede dag op rij lager gesloten. Beleggers bleven voorzichtig in afwachting van het jaarcijferseizoen, dat later op de dag met de resultaten van het Amerikaanse aluminiumconcern Alcoa van start zal gaan.

De Nikkei eindigde 0,9 procent in de min op 10.508,06 punten. De Japanse exportbedrijven stonden onder druk door een stijging van de Japanse yen. Autofabrikant Mazda Motor, die 72 procent van zijn omzet in het buitenland haalt, zakte daardoor 5 procent.

Sharp klom daarentegen 3,9 procent. De geplaagde Japanse tv-maker verwacht dat het operationele resultaat over de periode oktober tot en met december hoger zal uitvallen dan voorzien.

De andere belangrijke aandelenmarkten in het Verre Oosten lieten dinsdag ook verliezen zien in navolging van de lagere slotstanden in New York en Europa. In Hongkong zakte de Hang Seng-index 0,7 procent en de All Ordinaries in Sydney verloor 0,5 procent.

De Kospi in Seoul daalde 0,7 procent. Samsung Electronics leverde 1,3 procent in ondanks dat het Zuid-Koreaanse technologieconcern liet weten in de afgelopen 3 maanden opnieuw een recordwinst te hebben geboekt.