NEW YORK - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met kleine verliezen gesloten. Beleggers namen wat gas terug na de recente koerswinsten, waarbij de breed samengestelde S&P 500 vrijdag de hoogste slotstand in 5 jaar bereikte.

Ook werd gewacht op de start van het cijferseizoen. Het Amerikaanse aluminiumconcern Alcoa opent dinsdag, zoals gebruikelijk, als eerste de boeken over het afgelopen jaar en het vierde kwartaal.

De Dow-Jonesindex noteerde aan het einde van de handel 0,4 procent lager op 13.384,29 punten en de S&P 500 daalde 0,3 procent tot 1461,89 punten. De technologiebeurs Nasdaq verloor 0,1 procent tot 3098,81 punten.

Alcoa maakt dinsdag na het slot op Wall Street de resultaten bekend. De verwachtingen van analisten voor de resultaten van het Amerikaanse bedrijfsleven in het vierde kwartaal zijn gemengd.

Schikking
 

Bank of America maakte bekend een schikking te hebben getroffen met hypotheekverstrekker Fannie Mae ter waarde van 3,6 miljard dollar om claims rond de verkoop van hypotheken tussen 2000 en 2008 af te kopen. Mede hierdoor valt de winst voor belasting in het vierde kwartaal circa 2,7 miljard dollar lager uit dan voorzien. Het aandeel Bank of America verloor 0,2 procent.

Ook werd een miljardenschikking gemeld van Amerikaanse banken en de overheid over compensatie voor huiseigenaren die ten onrechte hun huis werden uitgezet.

Verder werd zondag bekend dat internationale financiële toezichthouders nieuwe regels voor de contante middelen die banken moeten aanhouden, hebben versoepeld. De banken krijgen bovendien 4 jaar extra de tijd om te voldoen aan de regels.

Applied Materials

Chiptoeleverancier Applied Materials ging 1,2 procent omlaag na een adviesverlaging door JPMorgan. Yahoo verloor 2,3 procent na een afwaardering van Sanford C. Bernstein.

Internethandelaar Amazon profiteerde juist van een analyse van Morgan Stanley met een winst van 3,6 procent. Daarin wordt voorspeld dat de wereldwijde onlineverkoop in 2016 een waarde kan bereiken van 1000 miljard dollar, tegen 512 miljard dollar vorig jaar.

Illumina

Illumina, een producent van apparatuur voor DNA-onderzoek, zakte 7,1 procent. De topman van het Zwitserse farmacieconcern Roche gaf in een interview aan mogelijk te willen afzien van het overnamebod van 6,8 miljard dollar op het bedrijf.

De euro was 1,3114 dollar waard, tegen 1,3108 dollar aan het eind van de Europese beurshandel. De prijs van Amerikaanse olie steeg licht tot 93,23 dollar per vat. Brentolie klom 0,3 procent.