DEN HAAG - Wereldhave heeft zijn vastgoedportefeuille in de Verenigde Staten voor 552 miljoen euro verkocht aan investeringsmaatschappij Lone Star. Dat meldde het vastgoedbedrijf maandag.

De verkoopprijs ligt volgens Wereldhave ongeveer 5 procent boven de boekwaarde van de gebouwen. De transactie wordt naar verwachting in het eerste kwartal afgerond.

Wereldhave had zichzelf een deadline van eind 2013 gesteld voor de verkoop van het Amerikaanse vastgoed. Het investeringsfonds is nu alleen nog in Europa actief.

Wereldhave moest vorig jaar 128 miljoen euro afboeken op zijn Amerikaanse panden, wat onder meer leidde tot het vertrek van topman Hans Pars en een verlaging van het dividend.

Met de opbrengst van het Amerikaanse vastgoed betaalt Wereldhave een deel van zijn schulden af. De zogeheten loan-to-value-ratio, de verhouding van de schulden ten opzichte van de eigen bezittingen, daalt hierdoor naar 30 procent, van 47 procent in het afgelopen kwartaal.

Positief

Beleggers en banken reageren positief over de verkoop. ING stelt dat het meest goede nieuws van 2013 voor Wereldhave al bekend is geworden. Rabobank denkt dat de verkoop circa 1,8 miljoen aan kostenbesparingen zal opleveren.

Bovendien is hiermee ''een van de belangrijkste problemen voor het bedrijf opgelost'' en kan de onderneming zich nu volledig richten op de Europese activiteiten.

Beleggers oordeelden maandag positief over de verkoop. Het aandeel Wereldhave noteerde rond 9.45 uur 2,6 procent hoger op 50,25 euro.