TOKIO - De beurs in Tokio is maandag met verlies gesloten. Beleggers besloten wat winsten te nemen na de sterke rally van afgelopen vrijdag, die de Japanse beurs naar het hoogste niveau sinds maart 2011 stuurde. De Nikkei eindigde 0,8 procent lager op 10.599,01 punten.

De daling werd aangevoerd door de Japanse nutsbedrijven na adviesverlagingen door het Japanse effectenhuis Nomura Securities. Kansai Electric Power en Kyushu Electric Power verloren daardoor 5,1 en 4,2 procent.

De Japanse elektronicaconcerns Canon en Toshiba zakten respectievelijk 2,6 en 2 procent door winstnemingen. Ook automaker Honda moest inleveren na de recente sterke koerswinst en verloor 1,2 procent.

Elders in het Verre Oosten gingen de beurzen maandag ook overwegend omlaag. In Hongkong zakte de Hang Seng-index 0,2 procent en de All Ordinaries in Sydney verloor 0,1 procent. De Kospi in Seoul bleef onveranderd.

Samsung Electronics en LG Display, de grootste makers van platte schermen ter wereld, zakten 0,3 en 2,6 procent. Beide bedrijven kregen een boete van de Chinese autoriteiten vanwege illegale prijsafspraken.