AMSTERDAM - De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft chipmachinefabrikant ASMI vrijdag gevraagd haast te maken met het onderzoek naar de eigen onderwaardering.

Dat onderzoek werd in april vorig jaar aangekondigd, maar ASMI heeft de resultaten daarvan nog niet gedeeld met beleggers. De VEB vraagt vrijdag in een brief wanneer beleggers de uitkomsten kunnen verwachten.

Het onderzoek gaat in op het meerderheidsbelang (ruim 52 procent) dat ASMI heeft in ASM Pacific Technologies aan de beurs van Hong Kong, dat op basis van de beurskoers al jaren een “veel hogere waarde” heeft dan ASMI in zijn geheel.

Toen het onderzoek werd aangekondigd bedroeg dat gat in de waardering ruim 500 miljoen euro. De VEB noemt dat in een brief aan de chipmachinemaker een "merkwaardige situatie". "De onderwaardering blijkt een chronisch probleem dat zelfs in de loop der jaren is verergerd", aldus de VEB.

Nieuw jaar

Volgens de VEB heeft president-commissaris Gert-Jan Kramer tijdens de aandeelhoudersvergadering in mei gezegd niet overhaast te werk te willen gaan, maar dat het ook "niet de bedoeling is volgend jaar eindelijk een rapport te krijgen".

Aangezien het nieuwe jaar inmiddels is begonnen, vraagt de beleggersvereniging zich af waar de uitkomsten blijven. Het onderzoek wordt uitgevoerd door HSBC en Morgan Stanley.

Midden vorig jaar wilde ING ook al weten hoe lang het onderzoek van ASMI zou gaan duren.