ANCHORAGE - Shell onderzoekt de schade aan het gestrande boorschip Kulluk in de wateren bij Alaska. Dat liet het olieconcern vrijdag weten.

Shell heeft nog geen tijdschema voor de berging van de Kulluk. Een team van zes experts is aan boord om de schade te bepalen aan het schip dat in de nacht van maandag op dinsdag op de rotsen sloeg bij het dorp Kodiak in de Amerikaanse staat Alaska. Dit gebeurde nadat het was losgeslagen van zijn sleepkabels.

Volgens de kustwacht is de Kulluk nog altijd stabiel en is er vooralsnog geen sprake van schade voor het milieu.

Diverse milieuorganisaties hebben laten weten dat ze de Amerikaanse regering gaan vragen alle boorvergunningen in de poolgebieden op te schorten en geen nieuwe vergunningen meer te verstrekken.

Ze eisen dat oliemaatschappijen en toezichthouders eerst aantonen dat er voldoende maatregelen worden genomen om olierampen in het gebied te voorkomen.

Onderzoek

Leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden die zich hebben verenigd in een coalitie voor milieu en duurzame energie, hebben opgeroepen tot onderzoek naar de booractiviteiten van Shell in de Golf van Alaska. In de nacht van maandag op dinsdag sloeg daar het boorschip Kulluk op de rotsen nabij het dorp Kodiak, nadat het was losgeslagen van zijn sleepkabels.

''Het stranden van het boorschip laat zien hoe groot de risico's zijn van het boren in het Noordpoolgebied'', laat de coalitie weten op haar website. Een onderzoek dat het ministerie van Binnenlandse Zaken in samenwerking met de Amerikaanse kustwacht uitvoert, is volgens haar de beste oplossing.

De coalitie, bestaande uit 45 progressieve leden van het Huis, verwijst in haar oproep ook naar eerdere incidenten van Shell en noemt de blunders ''alarmerend''. Diverse milieuorganisaties hebben de overheid gevraagd alle boorvergunningen in de poolgebieden op te schorten en geen nieuwe vergunningen meer te verstrekken.