RIJSWIJK - Piloten van de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair vliegen ook als ze daar eigenlijk te ziek voor zijn. Dat stellen de piloten donderdagavond in het tv-programma Brandpunt Reporter.

Door de arbeidsomstandigheden bij Ryanair zitten piloten ziek of oververmoeid in de cockpit. ''Als we niet vliegen, krijgen we niet betaald. Dus als je ziek bent, niet fit, of als je persoonlijke problemen hebt, dan heeft dat gevolgen voor je inkomen", zegt een gezagvoerder.

Volgens Europese regelgeving is het strafbaar als piloten vliegen terwijl ze daar niet toe in staat zijn.

Ryanair spreekt de beweringen van de piloten tegen. Volgens de vliegmaatschappij heeft meer dan de helft van de vliegeniers vorig jaar weleens aangegeven niet te kunnen vliegen.

Het Ierse bedrijf eist een onderzoek naar ''de lage journalistieke normen van dit KRO-programma, dat door moet gaan voor onderzoeksjournalistiek''.

Brandstof

Beroepsorganisaties zijn geschokt en willen zo snel mogelijk een onderzoek naar de bedrijfscultuur van Ryanair én naar het brandstofbeleid van de prijsvechter.

Eerder zeiden piloten bij Brandpunt Reporter dat zij onder druk worden gezet om te vliegen met zo min mogelijk brandstof. Ryanair ontkende dat.