AMSTERDAM - De Oostenrijkse tak van T-Mobile ziet een overname van Orange door het Chinees conglomeraat Hutchison Whampoa niet zitten. De fusie zou gevolgen hebben voor een eerlijke verdeling van 4G-frequenties.

Dat meldt persbureau Reuters woensdag op basis van bronnen rond het bedrijf.

T-Mobile Austria gaat nu in beroep tegen de overname, waarmee 1,3 miljard euro gemoeid zou zijn. De fusie zou ervoor zorgen dat T-Mobile buiten de boot valt als het gaat om 4G-frequenties.

Orange heeft deze namelijk al. Een andere concurrent, Telekom Austria, heeft voor 390 miljoen wel een paar frequenties van Orange weten te bemachtigen. Na een fusie zou T-Mobile pas bij een latere telecomveiling aan die frequenties kunnen komen, waardoor het een achterstand oploopt.

4G

De beschikbaarheid van 4G-netwerken is van groot belang voor telecombedrijven, omdat ze daarmee sneller mobiel internet kunnen aanbieden. In Nederland legde KPN zelfs 1,35 miljard euro neer in de telecomveiling van afgelopen maand, zodat het kan beginnen met de uitrol van 4G.

In Oostenrijk is de telecommarkt meer hard bevochten dan in andere landen. Op dit moment strijden vier telecombedrijven om de gunst van 8,4 miljoen inwoners in een prijzenoorlog. Abonnementen gaan daar al voor 7 euro per maand de deur uit.