AMSTERDAM – De Amerikaanse windsector slaakt een zucht van verlichting nu duidelijk is dat de subsidie op duurzame energie voorlopig overeind blijft.

Ook bij beleggers is wind weer in trek. Het aandeel van het Deense Vestas, de grootste windturbinebouwer ter wereld, staat woensdag rond twee uur op 9 procent winst op de beurs in Kopenhagen. 

In het pakket maatregelen ter afwending van de fiscal cliff, waarover de Amerikaanse politiek het dinsdag eens werd, is ook opgenomen dat de zogenoemde Production Tax Credit voorlopig blijft bestaan. Door die maatregel krijgen windparkeigenaren 2,2 dollarcent subsidie voor elk kilowattuur geproduceerde elektriciteit.

Door de verlenging van de subsidie kunnen tot wel 37.000 banen voor de sector behouden blijven, zo stelt de Amerikaanse windvereniging AWEA tegen Bloomberg.

Banen

Vestas was vorig jaar al begonnen met het afbouwen van zijn Amerikaanse activiteiten, onder meer door onzekerheid over de Production Tax Credit. Zo maakte het Deense bedrijf in oktober bekend 800 banen te schrappen in Amerika en Canada.

Maar het is niet alleen onzekerheid over de subsidie die de windturbinebouwers in Amerika parten speelt. Ook de enorme toename van het aanbod van schaliegas in de VS maakt windenergie minder aantrekkelijk. "We moeten dus nog maar zien wat 2013 ons brengt", aldus citeert Bloomberg een betrokkene uit de windsector.