AMSTERDAM - De Europese beurzen begonnen woensdag de eerste handelsdag van het nieuwe jaar met een stevige rally.

Daarmee zetten ze de stijgende lijn aan het einde van vorig jaar voort. De instemming van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden met het begrotingsakkoord dinsdag zorgde voor vuurwerk op de wereldwijde aandelenmarkten.

De AEX-index in Amsterdam sloot 2,2 procent (7,5 punt) hoger op 350,21 punten en bereikte daarmee de hoogste slotstand in een jaar tijd. De MidKap-index klom 2,4 procent (13,04 punten) tot 547,10 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen 2,5 en 2,2 procent. De FTSE in Londen won 2,3 procent en klom voor het eerst sinds juli 2011 boven de 6000 punten.

In Madrid won de beurs 3,4 procent. Ook zakte de Spaanse 10-jarige rente tot het laagste niveau sinds maart vorig jaar. Sinds de zomer is de rente gestaag gedaald, vooral vanwege de belofte van de Europese Centrale Bank (ECB) om al het mogelijke te doen om de euro te redden.

Begrotingsakkoord

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemde dinsdag in met de afspraken die maandag door het Witte Huis en de Republikeinen werden gemaakt over de staatsfinanciën. Daarmee is op het nippertje voorkomen dat de Verenigde Staten verder de 'begrotingsafgrond' inglijden. Door het akkoord gaan gezinnen die meer dan 450.000 dollar verdienen, meer belasting betalen.

De grote vraag blijft volgens handelaar Erik Nugteren van Hof Hoorneman Bankiers wat er gaat gebeuren wanneer het enthousiasme wegebt en beleggers nog een keer goed naar het akkoord gaan kijken. ''Het is eigenlijk maar een matig pakket en er zullen nog pijnlijke bezuinigingsmaatregelen moeten worden genomen. Er heerst nu opluchting, maar dit onderwerp komt zeker weer terug'', aldus Nugteren.

ASML

In de AEX gingen alle 25 fondsen omhoog. ArcelorMittal behoorde tot de grootste stijgers (na ASML) met een winst van 4,5 procent. Het staalconcern verkoopt een belang van 15 procent in ijzerertsproducent ArcelorMittal Mines Canada aan een consortium van het Zuid-Koreaanse staalconcern Posco en China Steel Corporation. De deal heeft een waarde van 1,1 miljard dollar.

In de MidKap ging Imtech aan kop met een plus van bijna 7 procent. De technisch dienstverlener sleepte voor 47 miljoen euro aan technologie-orders binnen.

SNS Reaal

SNS Reaal was de enige daler in het middensegment met een verlies van ruim 2 procent. Maandag daalde het aandeel ook al 2 procent. Het afgelopen weekeinde schreef NRC Handelsblad dat onderzoekers van accountantskantoor Ernst & Young de bank-verzekeraar in 2010 hebben gewaarschuwd voor grote verliezen op de vastgoedportefeuille van het bedrijf. SNS Reaal ontkent de beschuldigingen.

De euro was 1,3195 dollar waard, tegen 1,3190 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie klom 1,8 procent tot 93,45 dollar per vat. Brentolie werd met 112,45 dollar per vat 1,2 procent duurder.