AMSTERDAM - Door verbeterde marktprijzen kan de overheid de miljardengarantie voor Amerikaanse rommelhypotheken van ING verkopen zonder verlies te lijden. 

Dat meldde het Financieele Dagblad (FD) woensdag.

Dat is volgens de krant voor het eerst sinds ING begin 2009 de miljardensteun kreeg. Het FD baseert zich daarbij op cijfers van ING en de Rijksbegroting.

In de destijds afgesproken regeling stond de Staat voor 21,6 miljard euro garant. Jarenlang stond de garantie onder water, de marktwaarde van de portefeuille was lager dan de aanschafprijs van de overheid.

Vervroegd afgelost

De afgelopen jaren hebben echter veel Amerikanen hun hypotheek vervroegd afgelost, tegen de volle prijs. Daardoor is het pakket dat de schatkist garandeert meer dan gehalveerd.

De marktprijs van het restant is bovendien gestegen, mede doordat de Amerikaanse huizenmarkt een bodem lijkt te hebben bereikt.

Een woordvoerder van ING zegt dat het aan de Staat is te besluiten wat er met het pakket gebeurt. Een woordvoerder van Financiën kon niet zeggen of de Staat gebruikmaakt van de mogelijkheid tot verkopen.