BRUSSEL (AFN/AFP) - België en Frankrijk steken 5,5 miljard euro in Dexia Bank om dat bedrijf van de ondergang te redden. De kapitaalinjectie is onderdeel van een herstructureringsplan dat vorige week werd goedgekeurd door de Europese Commissie. Dat maakte Dexia maandag bekend.

De Belgische overheid tekende in op ruim 15,3 miljard nieuwe preferente aandelen Dexia, waarmee het land 50,02 procent van het aandelenkapitaal van de bank bezit. Parijs kocht meer dan 13,6 miljard preferente aandelen en stuwde zijn belang daarmee op tot 44,4 procent.

Volgens Brussel worden de bankactiviteiten van Dexia met het plan opgedoekt terwijl de resterende onderdelen, een ontwikkelingsbedrijf in Frankrijk en Belfius in België met de ingrepen een solide basis krijgen. Dexia werd in 2008 gered en moest in 2011 nog een keer aan het staatsinfuus.

Na die tweede redding besloten België en Frankrijk samen met Luxemburg, dat ook een klein belang in Dexia heeft, het bedrijf op te breken. Dexia leed in het derde kwartaal van dit jaar een nettoverlies van 1,2 miljard euro.