AMSTERDAM - SNS Reaal is in 2010 niet door Ernst & Young geadviseerd om 1,2 miljard euro af te schrijven op de vastgoedpoot Property Finance.

Dat schrijft de topman van de financiële instelling, Ronald Latenstein, in een brief aan de hoofdredacteur van NRC Handelsblad. Die krant maakte zaterdag melding van de waarschuwing van de adviseurs.

Volgens SNS ging het bij de adviezen van E&Y om stresstesten, waaruit mogelijke verliezen naar voren komen.

Die verliezen mogen volgens de bank en verzekeraar volgens de boekhoudregels (IFRS) niet als voorziening worden genomen. Dit in tegenstelling tot kredietverliezen die zich daadwerkelijk manifesteren.

NRC

Latenstein haalt in zijn brief hard uit naar NRC. Volgens de bestuursvoorzitter heeft SNS te weinig tijd gekregen om op vragen van de krant in te gaan en is de informatie waarop de berichtgeving is gebaseerd ''grotendeels onjuist en verouderd''.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) riep SNS maandag op een buitengewone aandeelhoudersvergadering te organiseren, om beleggers ''te informeren over de strategie, vergezeld van een zinvolle financiële rapportage''.

Duidelijkheid

De Nederlandsche Bank verwacht dat uiterlijk half februari de knoop is doorgehakt voor de redding van SNS Reaal en haar dochterondernemingen. Dat meldde RTLZ maandag op basis van bronnen binnen de bank en verzekeraar.

De centrale bank stelt tegenover de tv-zender dat half februari geen toeval is. Dan presenteert het bedrijf namelijk de resultaten over 2012. SNS gaf zelf eerder al aan dat in december 2012 of januari 2013 een oplossing wordt aangekondigd.

SNS dreigt te bezwijken onder de slechte prestaties van de divisie Property Finance. De verliezen zijn te groot voor het moederconcern om ze te kunnen opvangen. Zelfs als gezonde dochters als ASN, Zwitserleven en Reaal worden verkocht, blijft er nog een negatief eigen vermogen over voor het moederbedrijf.