WASHINGTON - Democraten en Republikeinen liggen op belangrijke punten nog altijd te ver uit elkaar om tot een begrotingsakkoord te komen.

De gesprekken in de Amerikaanse Senaat over het begrotingsakkoord zijn zondag geschorst. Maandag voeren de Democraten en Republikeinen opnieuw overleg.

Dat heeft de voorzitter van de Democraten, Harry Reid gezegd.

Een belangrijk geschilpunt is nog altijd belastingverhogingen voor hoge inkomens. De Republikeinen zijn fel tegen. Zij zien veel meer in het snijden in sociale voorzieningen om de staatsfinanciën op orde te krijgen.

De manier waarop de Republikeinen dit willen regelen, is voor veel Democraten onacceptabel omdat dit voorzieningen in de toekomst te veel zou uithollen.

Fiscal Cliff

Als er niet uiterlijk maandag toch een akkoord komt, vervalt op 1 januari een groot aantal belastingvoordelen voor Amerikanen met een modaal tot hoog inkomen. Ook treden automatisch zware bezuinigingen in werking.

Deze zogeheten fiscal cliff, die Republikeinse en Democratische leiders niet willen, kan de Amerikaanse economie schade berokkenen.

Knelpunt

De Republikein Mitch McConnell zei dat er geen onoverbrugbare geschilpunten zijn. ''Het knelpunt lijkt bereidheid, een belang of eerlijk gezegd de moed om de deal te sluiten. Iedereen moet weten dat ik dit voor elkaar wil krijgen, maar ik heb dan wel een danspartner nodig'', aldus McConnell.

De Republikein liet weten dat hij de Democratische vicepresident Joe Biden heeft gebeld om de onderhandelingen vlot te trekken.