AMSTERDAM - De aanhoudende problemen in de vastgoedtak van SNS Reaal hadden voorkomen kunnen worden. In 2010 negeerde de bank-verzekeraar een waarschuwing van Ernst & Young.

Het accountantskantoor adviseerde het bedrijf destijds in een rapport 1,2 miljard euro af te schrijven op internationale vastgoedleningen, zo blijkt zaterdag uit onderzoek van NRC Handelsblad.

SNS Reaal heeft het onderzoek nooit bekendgemaakt en nam een voorziening van 600 miljoen euro. Insiders stellen dat het bedrijf direct financiële steun bij de overheid had moeten aanvragen om staande te blijven.

SNS Reaal kwam in grote financiële problemen door aanhoudende verliezen bij het onderdeel SNS Property Finance, dat vastgoed financiert.

Forensisch onderzoek

De bank-vezekeraar huurde in 2011 ook forensisch onderzoekers in om 14 vastgoedkredieten te bestuderen. Toen daar uitkwam dat het geleende geld, 1,7 miljard euro, hoogstwaarschijnlijk niet terug zou komen, werden 11 van de 14 onderzoek stopgezet. Huisaccountant KPMG werd hierover niet ingelicht.

SNS laat aan NRC weten dat het rapport van E&Y "niets speciaals" is. Ook "herkent" de bank-verzekeraar het uitstaande bedrag van 1,7 miljard niet.

Het noodlijdende bedrijf kampt nu met verliezen in de tak die vastgoed financiert. SNS Reaal denkt al langer samen met Goldman Sachs om bedrijfsonderdelen te verkopen of het bedrijf te splitsen.