PARIJS - Airbus heeft zijn 30e A380 afgeleverd, waarmee de doelstelling voor dit jaar is behaald.

De productie van de superjumbo is echter al voor het tweede jaar op rij hoger dan het aantal nieuwe orders. Vrijdag maakte de pan-Europese vliegtuigbouwer bekend dat het tot eind november 4 opdrachten kreeg waar op 30 orders werd gerekend.

Airbus, dat nog een werkvoorraad heeft van 160 orders, heeft de vraag naar het enorme toestel zien dalen als gevolg van de economische malaise en door zorgen over de veiligheid.

Onder meer de luchtvaartmaatschappijen Qantas en Emirates moesten eerder dit jaar hun A380's aan de grond houden nadat er scheurtjes in de vleugels werden gevonden. Airbus heeft daarvoor een reparatieplan ingediend, dat naar verwachting begin volgend jaar wordt goedgekeurd door toezichthouders.

Reparaties

In 2010 werden er 18 A380's gebouwd, gevolgd door 26 vorig jaar. Naar verwachting daalt de productie volgend jaar vanwege de uit te voeren reparaties en de aflevering van nieuwe toestellen.

In 2014 zal de productie weer moeten toenemen, wil Airbus de doelstelling halen om in 2015 winst te behalen op het toestel. De A380-800 kost volgens de prijslijst op de website van Airbus 390 miljoen dollar.