LONDEN - De topman van de Britse mijnbouwer Lonmin, Ian Farmer, treedt per direct terug vanwege een ernstige ziekte. Dat maakte de op twee na grootste platinaproducent van de wereld vrijdag bekend.

Farmer werd al enige tijd in de luwte gehouden. Simon Scott was de afgelopen tijd plaatsvervangend topman van het concern. Hij zal die rol de komende tijd ook voortzetten, maar gaf aan dat hij niet gezien moet worden als een permanente kandidaat.

Lonmin meldde de ernstige ziekte van Farmer al in augustus. Het bedrijf heeft echter nog altijd niet bekendgemaakt waar de bestuursvoorzitter aan lijdt. Zijn terugtreden heeft volgens het bedrijf te maken met behandelingen die Farmer moet ondergaan.

Overschaduwd

Het einde van Farmers periode als topman werd overschaduwd door zware ongeregeldheden bij de Marikana platinamijn van het bedrijf in Zuid-Afrika.

Daar schoot de politie in augustus 34 stakende mijnwerkers dood. Het bedrijf gaf medewerkers daarna opslag, waarna werknemers bij andere (goud)mijnen ook het werk neerlegden om opslag te eisen.