AMSTERDAM - Naar alle waarschijnlijkheid zal Toyota het jaar afsluiten als 's werelds grootste autofabrikant.

Daarmee neemt de Japanse autofabrikant het stokje over van General Motors, dat in 2011 de meeste auto's wist te slijten.

Toyota zal dit jaar naar verwachting 9,7 miljoen auto's verkopen. De verkoopstijging van 22 procent is best opmerkelijk, gezien de tegenslagen die Toyota ten deel vielen in de vorm van negatieve publiciteit rondom grootscheepse terugroepacties, boetes en het anti-Japanse sentiment in China vanwege getouwtrek om een aantal eilanden die door beide landen worden geclaimd.

Het aantal van 9,7 miljoen voertuigen is overigens inclusief Daihatsu en Hino. Zonder die twee merken komt Toyota, inclusief Lexus, uit op 8,68 miljoen verkochte auto’s. Vooral in de VS en op de thuismarkt boerde het concern goed.

Beroerd

Vorig jaar was een beroerd jaar voor Toyota en de overige Japanse merken vanwege het natuurgeweld dat het eiland trof in de vorm van een tsunami en een aardbeving. Vandaar dat GM en Volkswagen Toyota in 2011 voorbij staken.

De productie van de Toyota-groep kwam dit jaar echter weer goed op stoom; er rolden 9,9 miljoen voertuigen van de band, 26 procent meer dan in 2011.