AMSTERDAM - De Europese aandelenmarkten zijn donderdag met overwegend kleine winsten de handel uitgegaan. Bij zeer lage volumes kwamen de graadmeters nauwelijks in beweging.

Zorgen over de 'fiscal cliff' in de Verenigde Staten bleven boven de markt hangen.

In Amsterdam eindigde de toonaangevende AEX-index 0,1 procent hoger op 344,71 punten. De MidKap-index kreeg er 0,3 procent bij een eindigde op 536,65 punten. De DAX in Frankfurt en de CAC 40 in Parijs stegen 0,3 en 0,7 procent. In Londen eindigde de FTSE nagenoeg vlak.

Van de meest verhandelde fondsen in Amsterdam werden minder dan 50 miljoen aandelen verhandeld. Op de afgelopen 15 handelsdagen, toch al niet de drukste periode van het jaar, lag het gemiddelde op ruim 76 miljoen stuks.

Obama

Woensdagavond werd duidelijk dat de Amerikaanse president Barack Obama vroegtijdig terugkeert van een vakantie op Hawaii om de begrotingsonderhandelingen te hervatten. Zonder akkoord treden op 1 januari 'automatisch' belastingverhogingen en bezuinigingen ter waarde van honderden miljarden dollar in werking.

Volgens een handelaar gaan de meeste beleggers ervan uit dat er een begrotingsakkoord komt in de VS. Zo niet, dan volgt in januari een neerwaartse correctie op de beurzen. ,,Zonder akkoord kunnen we de huidige niveaus niet vasthouden.''

China

In China blijkt de winstgevendheid van industriële bedrijven flink toe te nemen, een teken dat de economische groei aan kracht wint. Producenten en handelaren in de grondstoffensector profiteerden het meest van dat nieuws.

Roestvrijstaalproducent Aperam was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 2,5 procent. Staalconcern ArcelorMittal won 0,8 procent. In Londen won grondstoffenhandelaar Glencore 0,9 procent en stegen mijnbouwers als Antofagasta en BHP Billiton tot 1,2 procent.

Bankia

Bankia was een opvallende verliezer. Het fonds dat toeziet op de herkapitalisatie van noodlijdende Spaanse banken maakte woensdagavond bekend dat de genationaliseerde bank een negatieve economische waarde heeft van 4,2 miljard euro. Bankia kelderde in Madrid bijna 20 procent.

De euro was 1,3225 dollar waard tegen 1,3211 bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 90,67 dollar per vat, die van Brentolie 0,6 procent tot 110,40 dollar per vat.